Rólunk
Szolgáltatásaink
Nyomdai szótár
Anyagleadás
Kapcsolat
Kapcsolat
 
Adatkezelési szabályzat

LUPÉ
Nagyító, amelyet nyomdászok
és megrendelők használnak
a passzer, a színalátöltés,
a moaré-mintázat, a rácspontok
és a színek ellenőrzésére.

Tudjon meg többet
a nyomdai szótárból!

 
 

 

NYOMDAI SZÓTÁR

Átfutó kép Olyan illusztráció, mely egy oldalpár mindkét szemben fekvő oldalára átnyúlik. Valódi átfutás csak a hajtogatott ív legbelső oldalpárján fordulhat elő, a további, hasonló megjelenések csak hamis oldalpárt hoznak létre.

Beakasztás Az az eljárás, melynek során rögzítik a könyv gerincét a táblába (keménytábla esetén), vagy a fedélbe (puhatábla esetén).

Beégetés, Besütés A könyvtábla és a gerinc között elhelyezkedő bemélyítés, mely elősegíti a könyv jó nyithatóságát.

Behúzás Az a be nem kötött, szabadon álló papír vagy karton, melyet a könyvbe vagy magazinba helyeztek el - kézzel vagy géppel.

Belív A könyv jelentős részét alkotó, kötészetileg összetartozó egység.

Bemetszés, riccelés A nyomógépen megfelelő vágóelemek segítségével a papír keresztmetszetét csak részben vágják át. Ezt az eljárást alkalmazzák például öntapadós fóliák készítésekor.

Bígelés (hornyozás) Egy olyan eljárás, melynek során bemélyedést alakítanak ki kartonon vagy vastagabb papíron – görgővel, tompa éllel való préseléssel -, melynek eredményeképp a nyomathordozót a kívánt helyen könnyedén meg lehet hajlítani, biztosítva ezzel a kiadvány jobb nyithatóságát és könnyebb záródását.

Borítás A könyvtábla külső felületének anyaga, amely lehet bőr (műbőr), vászon, papír, fóliázott papír, esetleg PVC.

Címnegyed A könyv első négy oldala, amely tartalmazza a szennycímoldalt, a főcímoldalt, valamint a kolofon vagy impresszumoldalt.

Cérnafűzés A meghajtott íveket a hajtás vonalában nejlonszállal vagy közönséges cérnával egyenként összefűzik. A módszer előnye, mindazon túl, hogy tartós, de a tűzött és a ragasztókötött könyvekkel ellentétben a cérnafűzéssel készült könyv teljesen kinyílik. Általában keménytáblás könyveknél használják.

Címoldal A könyv harmadik oldala, melyen feltüntetik a könyv címét, szerzőjét, a kiadót és annak emblémáját.

Direkt szín Rendszerint valamilyen rendszerbe foglalt színgyűjteményből (pl. Pantone) választható szín. A négy szín nyomtatással  nem reprodukálható színeket direkt színként nyomtatják, külön kikevert nyomdafestékből.

Dombornyomtatás Az eljárás során a betűket, rajzokat reliefszerűen kidomborítják a papír felületéből.

Drótfűzés Fűzőkapcsok átütésével kapcsolják össze az íveket.

Egyenes gerinc Szögletes gerinckialakítás. Kartonált kötésnél általános, keménytáblás kötésnél csak ritkán alkalmazzák.

Előzék A könyvtestet és a -táblát összekapcsoló, nyomtatott vagy nyomatlan, 100 g/m2 tömeg feletti ív.

Élmetszés A körbevágott könyvtest oldalait színezik, vagy a vágásban, vagy a fejben illetve a lábban, esetleg mindhárom oldalon.

Flexi kötés Kötészeti megoldás, fűzött ívekkel. Leggyakrabban útikalauzoknál használják.

Flexó nyomtatás A magasnyomtatás egyik formája. Főleg műanyag, celofán és fémfóliák nyomtatásánál használatos, ehhez az eljáráshoz kialakított speciális, hajlékony gumi vagy műanyag nyomóformával.

Fóliázás (lakkozás) Felületkezelési eljárás, melynek hatására erősebbé válik a papír, illetve meggátolja a festék lehúzódását. Anyaga műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.

Fóliázás A fóliázás módszerének használatával könnyen tisztítható felület hozható létre, fokozza a nyomat tartósságát és esztétikai megjelenését, illetve élénkíti a nyomat színeit is. Létezik hideg és meleg fóliázási eljárás. A különbség a kettő között az, hogy a hideg fóliázás ugyan jóval költséghatékonyabb, azonban a papír könnyen görbülhet, vetemedhet, és maga a fólia ráncosodik, és összezsugorodhat.

Forma -lakkozás, -fóliázás Ezzel a felületkezelési technikával a nyomatnak csak egyes, meghatározott részeit kezelik.

Gömbölyített gerinc A könyv kötése utáni formálás eredménye, hogy domborúvá válik a gerinc.

Grammsúly A papír vastagságát az egy négyzetméterre eső grammsúllyal jellemzik. A volumenizált papírok (papírgyári eljárással könnyített, laza rostszerkezetű) papírok, melyek vastagabbak a vele azonos grammsúlyú papíroknál) vastagságukhoz mérten könnyebbek.

Hajtogatás Ívek hajtogatása - pontos méretre vágás után - késes, táskás és kombinált könyvkötészeti hajtogató gépeken történhet. A hajtogatási módot, amely lehet egy negyed-, fél-, egész-, tizenhat vagy harminckét oldalas hajtás, a kilövés, a nyomtatás, valamint a papír vastagsága határozza meg. Tekercsnyomógépeken a hajtogatásokat a gép egységét képző komplett hajtogatómű végzi.

Hibajegyzék Olyan különálló lap, melyen a kiadvány nyomtatási hibái, illetve azok helyesbítése található.

Ikerspirál A kiadványok bekötésének olyan módja, melynek során az oldalakat és a fedőlapot egy kettős fémspirállal kötik össze, melynek hatására a kiadvány erős és teljesen kinyithatóvá válik.

Imprimatúra Olyan nyomdai dokumentum, amely általában az utolsó korrektúra levonat.

Inzert Olyan melléklet, amely ugyan a könyvhöz tartozik, de kötészetileg önálló mellékletként jelenik meg.

Irkafűzés A kiadvány összefogását a gerincen elhelyezett két, vagy több kapocs biztosítja, melyet általában kis terjedelmű (min. 8 – max. 120 o.) kiadványoknál alkalmaznak.

Ívfogó A papír megfogását és rögzítését végző szerkezeti elem, rugózott vagy merev kivitelben készül. Alkalmazzák nyomóhengereken, ívátadódobokon, láncos továbbítóknál, berakóműveknél.

Kantni Keménytáblás kötésű könyv könyvtáblájának a vágott könyvtesten túlnyúló, általában 3 mm-es pereme.

Kapitális oromszegő Az a színes textilcsík, melyet a könyvtest gerincének a fej- és lábrészénél helyeznek el.

Kartonált könyv Olyan puha fedelű könyv, melynek borítója kartonból készült.

Kasírozás Papírnyomat, kinagyított fotó, plakát, stb. felragasztása szürkelemezre, műanyagra, fára, stb.

Keménytáblás könyv Olyan kiadvány, melynek fedele 1,5-3,5 mm vastag kötészeti lemez. Egészpapír, egészvászon, félvászon műbőr vagy bőrborítással.

Képfelbontás A nyomtatandó felület részletgazdagságának mértéke. Két változata ismert
DPI (dots per inch) az egy hüvelykre jutó pontok száma, illetve a
Raszter, amely az egy négyzetméterre jutó pontok számát mutatja.

Kifutó kép Kifutónak nevezhető az az illusztráció, amely egy, vagy több oldalán szegély (margó) nélkül jelenik meg, tehát egészen a vágás vonaláig ér. A kifutó képet tartalmazó nyomtatványnak 3-5 mm-el túl kell nyúlnia a vágott méreten. Elkerülve ezzel a hajtogatás és a vágás pontatlanságából adódó információ- és képtorzulást.

Kilövés A nyomógép méreteinek és a kiadvány kötészeti igényeinek figyelembe vételével elkészített oldalrendezés, melynek során úgy helyeznek el több oldalt az íven, hogy azok a nyomtatást követő hajtogatás után is helyes sorrendben jelenjenek meg.

Kolofon A kiadvány cím negyedében vagy végén elhelyezett önálló oldal, amely tartalmazza a szerzői jog, a kiadó és a nyomda főbb adatait.

Könyvbelív fűzés típusok

Frézelt A belív-lapok beragasztásával kerül a fedélbe
Szálfelsütött A belíveket cérnával varrják a gerinc mentén található hajtogatásnál
Cérnafűzött A belívek a hajtogatás után varródnak össze.

Magasnyomtatás Hagyományos nyomtatási forma, ahol a nyomófelület a nyomólemez síkjából kiemelkedik.

Marginális A könyvoldal azon eleme, amely a szedéstükrön kívül, az oldalak margóján helyezkedik el. Ez lehet egy cím vagy magyarázó széljegyzet, megjegyzés.

Margó A margó az a vonal, amely automatikusan kirajzolódik, ha azonos távolságra vannak az oldalelemek az oldal szélétől. Többoldalas dokumentumnál külső és belső, egyoldalasnál bal és jobb margóról beszélhetünk. A margók méretezésére vonatkozó szabályok:
· Az alsó margó nagyobb a felsőnél, az alsó margó a legszélesebb
· A belső margó mérete a kiadvány vastagságától, szerkezetétől függ, a lényeg, hogy a kinyitott oldalpár olvasható legyen.
· A külső margó helyet biztosít a kiadványt tartó hüvelykujjnak
· A 4 margó aránya az oldalon belüli keretben lévő szövegre is érvényes.

Mélynyomtatás A nyomtatásnál a nyomóforma síkjánál mélyebben elhelyezett üregekből (tölcsérekből) kerül a festék a papírra.

Ofszet nyomtatás Síknyomtatási módszer, melynél a nyomóformáról a kép először egy gumikendős hengerre kerül át, majd arról - egy ellennyomó henger közreműködésével - a nyomathordozóra.

Ofszet papír Mázolt, bevonat nélküli papír, melyet elsősorban szöveges kiadványok nyomtatásához használnak.

Összehordás Bekötés előtt a hajtogatott ívek összerakása az oldalszámoknak megfelelő sorrendben.

Pagina Oldalszám. A kiadvány oldalain, alul vagy felül jelenik meg.

Pantone-színskála (PMS) Színmintákat tartalmazó skála, melynek segítségével könnyebben be lehet azonosítani és egyeztetni a színeket, illetve segíti a színek pontos reprodukcióját. Többféle típusa van. Minden színhez egyedi azonosítószám tartozik, van, ahol a százalékban megadott összetétel is megtalálható.

Perforálás A papír egy előre meghatározott részét szaggatott késsel ütik le, annak érdekében, hogy könnyebben lehessen a későbbiekben le-, ki- vagy széttépni. Számla, megrendelés- vagy sorszámtömbök használata során van szükség erre a megoldásra.

Post Script (PS) Olyan oldalleíró nyelv, amely a grafikai-tipográfiai elemek mindegyikét vektorgrafikus módon, tehát kicsinyíthető, nagyítható, torzítható formában tárolja, ezáltal a számítógéppel készített oldal leírható a lézernyomtató, levilágító gép vagy digitális nyomógép számára. Eszköz- és felbontás független, mert közvetlenül a printeléskor vagy levilágításkor határozható meg a bittérképpé való átalakítás finomsága, aminek csak a printer vagy a levilágító felbontóképessége szab határt.

Post Script fájl A nyomtatáshoz szükséges összes információt tartalmazó adatfájl. Magába foglalja az összes képet és szöveget, valamint a betűkészleteket.

Prégelés Olyan kötészeti művelet, melynek során szöveget vagy vonalas ábrát préselnek a fedélbe, amit fém- vagy pigment alapú fóliával vagy éppen aranyfüsttel érnek el.

Proof Próbanyomat. A nyomat ellenőrzését szolgálja. Készülhet köztes vagy végleges állapotról, ellenőrizhetik vele a színeket, a szöveg elrendezését, vagy a tipográfiát is.

Ragasztókötés Puhafedelű könyveknél alkalmazott kötési eljárás.

Stancolás Egy előre elkészített, egyedi késformával a nyomatot a kívánt formára vághatják, vagy a kívánt részeket eltávolíthatják. Palack címkéknél, egyenes vonallal nem vágható nyomtatványoknál, borítékoknál, függőcímkéknél használatos.

Szálirány Beszélhetünk hossz- és keresztszálirányról, amit a gyártás során kialakuló rostirány határoz meg. Így a szálirány a felvágott papírív oldalarányának és a gyártási-iránynak a viszonya. A nyomdai munkák során figyelembe kell venni ezt a viszonyt, mivel ez a papír nyúlási és hajtási tulajdonságát jelentősen befolyásolja.

Szedéstükör A könyv oldalaira megállapított szedési felület, tehát a kiadvány oldalainak, a margók által határolt területe, ahol a szedett szöveg, illusztráció elhelyezkedik. Vagyis meghatározza a nyomtatott felület nagyságát. Az élőfej a szedéstükrön belül, az oldalszámok azon kívül helyezkednek el. Széljegyzetek, kifutó képek is kerülhetnek a szedéstükrön kívülre.

Szennycímoldal
A könyv legelső oldala, amely tartalmazza a címet, a szerző nevét.

Vágójel A vágott méreten kívül a filmen elhelyezett jel, mely a kötészet számára mutatja a vágás méretét.

Vákát oldal A kiadvány üresen hagyott oldala.

 
     
 
   
Activium